Hvilken tomat???

Et av foredragene på Fagdag på høyskolen i Akershus i februar gikk på dette med bærekraftig matproduksjon.
Kostholdsrådene inneheolder hva du skal spise, ikke hvor det bør være produsert. Men helt ærlig, tror dere mange hadde orket å lete etter den gulroten som gir minst belastning for miljøet under produksjonen og transporten? Hm, skal vi se; denne salaten kommer fra langtvekkistan…tro om den gir mindre eller mer utslipp enn en salat fra Frankrike….oi, det er vinter nå, den salaten som er produsert i Norge må da være best for den er jo ikke transportert langt!
Jeg tror ikke folk orker å holde på slik i butikken.
Og hvis vi skal legge flere oppgaver og informasjon på folk når det gjelder hva som er sunt for oss og jorden, da tror jeg mange gir opp, iallefall hvis det betyr at de må gå rundt og huske masse greier de egentlig ikke interesserer seg for!


15-20 % hørtes mye ut, men det stemmer nok.

Så en tomat er ikke en tomat, iallefall ikke for planeten vår.

Jeg sto nemlig på Kiwi for en stund tilbake og skulle kjøpe tomater. Jeg lurte da plutselig på om jeg skulle ta den utenlandske eller den norske. Man lærer jo at man må velge norsk! Og kortreist mat, men kortreist mat trenger ikke være mer miljøvennlig enn langreist mat hvis den kortreiste er produsert på en slik måte at den uansett forbruker mer ressurser. Tenk på en norskprodusert tomat i -20 grader C….

Da husket jeg denne «sliden» og kjøpte den utenlandske tomaten. Den var riktignok fra Senegal som er veldig langt borte, men der er det da iallefall ikke behov for oppvarming for å produsere den…Hvilken tomat som var mest miljøvennlig?? Aner ikke!

Detta er ikke lett!
Men jeg har en ny hobby fra og med Mai. Tjohoi! Det handler om kortreist mat så det holder! Jeg må nemlig hente den selv på gården. Gleder meg skikkelig! Skal skrive hva det er fornoe, men det skjer trolig ikke før minst mandag eller tirsdag for jeg skal ha stand på et seminar i helgen og det skal jeg fortsette forberedelsene på nå og sette opp standen fra 18.00.

God helg!

Publisert under Diverse, Grønnsaker, Matproduksjon

1 comments on “Hvilken tomat???

  1. lovelyliller: trening ,mat og morro. on said:

    kjempeinteressant! alle skulle absolutt spist mer lokalprodusert

Om bloggenHei! Jeg heter Tina Helen Hamelten og er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Dette er en blogg om ernæring. Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kosthold og helse og skal dele kunnskap, erfaring og tanker rundt temaet ernæring med dere + litt om trening/sport selvfølgelig.

Blogger

Her kommer det en liste over blogger jeg liker!