Matintoleranse og eksem

http://www.youtube.com/watch?v=7qD15UDwWRY
Spol frem til 40 sekunder ut i filmen.

Mat kan gi mange ulike plager hos folk, bl.a hudplager…..
Men andre får plagene helt andre steder, som f.eks i ledd. Mange tenker at mat ikke forårsaker store problemene, det er jo bare mat! Der kom ordet «bare» igjen. «Bare» mat?? Hva betyr det? Blir alt som settes ordet bare foran helt ufarlig? Tidene forandrer seg, maten forandrer seg, miljøet forandrer seg, men forandrer ikke sykdomsbildet seg? Jo, det gjør det. Mange mennesker har matintoleranser.

Jeg hørte et radioprogram om prioritering i det norske helsevesenet. Han som jobbet i det såkalte «nasjonale rådet for kvalitet og prioritering» (Ja, det finnes!) fortalte at det er sykdommer som alzheimer og parkinson som kommer til å øke i tiden fremover.

Okei, så hvilke sykdommer folk har endrer seg altså?? Da er det rart at noen er så veldig motstander av at en større andel av befolkningen har matintoleranse nå enn tidligere.

Dersom 900 000 nordmenn nå er rammet av pollenallergi og Norges astma- og allergiforbund sier at tallet har vært stigende hvert år, da endres jo sykdomsbildet i befolkningen. Noen sykdommer blir det mindre av, mens andre blir det mer av. Sånn er det. Man kan se på ulike statistikker for å finne ut slikt.
Da mener jeg at det ikke skulle være en stor overraskelse at en større andel av befolkningen også har en såkalt matintoleranse/Type-III matallergi.


For de som ikke visste det så finnes det en pollenvarsling på www.pollenvarslingen.no

For å ikke gjøre noe feil. Det dere må vite er at jeg er deleier i firmaet som distribuerer Yorktest matintoleransetest i Norge. Jeg har villet skrive mye om det, men har lurt på hvordan det skal gjøres uten at det blir feil, hvis dere skjønner hva jeg mener. Jeg har ikke skrevet noe særlig om matintoleranse, men det blir også feil. Det blir jo feil hvis jeg ikke skriver om det når jeg kan såpass mye som kan hjelpe folk.

Snart helg, igjen 🙂

Publisert under Matallergi/-intoleranse

7 comments on “Matintoleranse og eksem

 1. lovelyliller.com on said:

  interessant. jeg tok akkurat en slik test

 2. Tina Hamelten on said:

  Hvordan gikk det? Har du startet på diett og begynt å kjenne bedring?

  Hilsen Tina

 3. Silje Silje on said:

  Jeg tok også nettopp en test, fikk resultatet for litt over en uke siden. Jeg har jo et litt «uvanlig» kosthold fra før, noe jeg ble glad for når jeg fikk testresultatet! Kumelk slo ikke akkurat godt ut for å si det sånn. Det samme med eggehvite, mandler, hasselnøtter, soya… Litt kjipt er det jo å kutte ut en del mer, men er det verdt det gjør det ingenting!

 4. Tina Hamelten on said:

  Da håper jeg du får erstattet det du fjerner fra kosten med næringsrike matvarer. Jeg har ikke glemt at du har en kostberegning til gode! Kanskje vi skulle tatt den nå som kostholdet ditt er enda «smalere». Jeg sier smalere i anførselstegn for det man gjør når man kutter matvarer er jo å finne nye matvarer 🙂

 5. Silje Silje on said:

  Ja kanskje nå er tiden for det. Jeg gjør mitt beste for å spise så variert som mulig nå da, men skal innrømme at jeg føler meg litt rådvill siden mye av det jeg var blitt vant til å bruke måtte tas bort. Kan du ikke sende meg en mail når det passer for deg, så tar vi det derifra? 🙂

 6. Kristina on said:

  Hei,

  Jeg er multiallergiker, med kryssallergi, atopisk eksem, astma og pollenallergi. jeg har så mye allergi, at om jeg skulle skrevet ned alt så vil det ikke få plass her. må gå rundt med en epi penn tilfelle eg får allergisjokk..

  Jeg kjente mitt første utslag mot allergi når jeg var 5 år gammel, men ble aldri tatt på alvor siden jeg var «bare» ett barn. jeg kan ikke spise noen type frukt eller grønnsaker, alle type nøtter, hvete, sesam ++++++ x100… men alt dette ble trøkt i tryne mitt gjennom alle år.

  Jeg går ofte på sykehuset for å utrede alt dette, og det tar mye tid og krefter og ikke minst penger i dette.
  jeg fikk også vite at når jeg får barn i fremtiden vil det være stor sjangs for at de også får dette!!
  men de på sykehuset kan ikke fjerne dette, altså en kronisk sykdom mot alt naturlig mat, og natur her i verden.

  jeg mener sterkt at det burde finnes en kur mot dette, ellers burde det vært et nøyaktig og punktlig svar om hvordan sånne som meg skal leve med dette.

 7. Tina Hamelten on said:

  Jeg har en spennende bok som heter «The probiotic revolution». Har du noengang fått noe anbefaling eller spørsmål om noe relatert til tarmflora??

Om bloggenHei! Jeg heter Tina Helen Hamelten og er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Dette er en blogg om ernæring. Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kosthold og helse og skal dele kunnskap, erfaring og tanker rundt temaet ernæring med dere + litt om trening/sport selvfølgelig.

Blogger

Her kommer det en liste over blogger jeg liker!