Løvetannsaft og rabarbragrøt

Lørdag var vi på Øverland andelslandbruk og hjalp til på noe som kalles «Grønne fingre». De som har en andel kan komme og bidra til ulikt arbeid på jordet. Kan fortelle om det en annen gang, fordi jeg tenkte å dele to oppskrifter med dere. Begge oppskriftene med bilder er hentet fra andelslandbruket sin hjemmeside. Jeg håper oppskriftene er gode. Siden vi ikke plukket løvetann men rabarbra kommer jeg til å prøve meg på rabarbragrøtoppskriften ikveld etter trening 🙂 Hm, liker ikke den store mengden med sukker så vi får finne på noe der…..Hvis noen vil lage løvetannsaft har dere nå oppskrift på det!

Først tar vi oppskriften på løvetannsaft 🙂
Her er det kun knoppene som skal brukes, IKKE STILKEN!

200-250 løvetannblomster, helst bare det gule (ca 1 liter)
Skjær 1 sitron i skiver
Ha dette i en kjele med 1 liter vann og kok i 15 min.
La det stå over natten (minst 6 timer)
Sil og kok opp saften med 1 kg sukker (gjerne brunt sukker)
Smaken kan friskes opp med litt sitronsyre eller vinsyre hvis du ønsker.

Blandes med vann og drikkes kald.

Alternativt
Kok opp 1 liter vann og hell over det andre. La stå kjølig å trekke i 2-3 uker.
Rør i saften en gang ibland og fjern skum. Sil og hell over på rene flasker.
Du kan redusere sukkermengden hvis du ønsker mindre søtt, eller bruke honning (1-2dl)
Saften oppbevares kjølig (ikke lang holdbarhet) eller fryses i passe porsjoner.

Deretter rabarbragrøt

Til 4 personer:
600 g rabarbra
1 1/2 dl sukker (erstattet noe av sukkeret med honning)
4 dl vann
1 vaniljestang
1 ss sitronsaft

Jevning:
2 ss potetmel
4 ss vann

Skjær rabarbraen i ca 2 cm biter (skrell hvis den er grov). Splitt vaniljestangen på langs og skrap frøene ned i en kasserolle. Tilsett vann, sukker og sitronsaft. Legg også i vaniljestangen. Kok opp laken og la den syde i ca 10 min. Tilsett rabarbraen og kok den på svak varme i ca 5 min. Trekk kasserollen av varmen og ta opp vaniljestangen. Bland potetmel og vann og hell jevningen i kasserollen i en tynn stråle under omrøring. Sett kasserollen tilbake på platen og gi grøten et oppkok på nytt under fortsatt omrøring.

Serverer grøten lunken eller kald med krem (eller melk).
Jeg kommer til å bruke Havregurt hvis vi har mer igjen. Det er et produkt jeg fant igår. Jeg har tatt bilde av det. Det er en yoghurterstatning fra Oatly som er veldig god!

Hvis noen av dere prøver dere på løvetannsaften tar jeg gjerne imot kommentar på hvordan det gikk!

Føler faktisk behov for en liten lur før trening…..

God 17. mai til alle sammen!

Publisert under Oppskrifter

1 comments on “Løvetannsaft og rabarbragrøt

  1. Grete Lynes Thorup on said:

    Hei! Kom over din blogg idag! Veldig informativ. Jeg prøver å finne butikker som selger Oatlys havregurt og ser at du har funnet det! Kunne du vennligst gi meg butikken(ene)s navn? Vet du noen som selger saueyoghurt? Leste din kommentar om at UHT-behandlet soyamelk ikke var bra. For 3 mnd siden la jeg om kostholdet i vår familie til melk- og glutenfritt og har brukt mye soyamelk og ble skikkelig trist av denne info! (Det rare er at mitt kolestrol har gått ned fra 5.6 til 4.5 på den tiden!)Vet du om det samme gjelder Oatlys havremelkprodukter, som feks. havremelk? Mvh Grete

Om bloggenHei! Jeg heter Tina Helen Hamelten og er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Dette er en blogg om ernæring. Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kosthold og helse og skal dele kunnskap, erfaring og tanker rundt temaet ernæring med dere + litt om trening/sport selvfølgelig.

Blogger

Her kommer det en liste over blogger jeg liker!