Har vi mistet respekten for mat?

Noen ble nok irritert av en artikkel i aftenposten.no med tittelen «Maten er for billig i Norge»

Maemogründer Jon-Frede Engdahl hadde uttalt følgende til aftenposten;

«Men det er fortsatt mye lureri med mat, sier Engdahl, og viser et bilde av Craig Whitsons potetsalat fra Rema.
– «Akkurat som min bestemor laget den», står det på boksen. Jeg skulle likt å se kjemisettet hun hadde i skapet sitt. Grunnen til at vi får mat proppet med tilsetningsstoffer, er at folk vil ha billige produkter. Dette er bare tull. Mat et for billig i Norge. Det er ingen land vi kan sammenligne oss med hvor du får så billig mat i forhold til inntekt. Dessuten kaster vi veldig mye mat. Det hadde vi ikke gjort hvis vi hadde betalt mer for den, sier Engdahl, som tror Janteloven og de store samvirkene har en del av skylda for at ikke flere bønder satser økologisk.»


Vil du lese hele artikkelen ligger den her

Her er utdrag fra en rapport som heter «Utviklingen i norsk kosthold 2008»

20 % på sukkervarer og leskedrikker – for meg høres det mye ut!

Der har vi en som sier maten er for billig, staten sier vi bruker 20 % på sukkervarer og leskedrikker!
Da er vi kommet til punkt tre som ikke gjør saken bedre for de som klager på matprisene, nemlig siste utgave av obosbladet!

Her har jeg tatt følgende bilder;

Hm, hvis dette stemmer er det da voldsomt!Hm….vi bruker nå kun 11 % av budsjettet på mat. i 1958 brukte vi 40 % av budsjettet på mat! Nå bruker vi mye på på bolig. Og masse andre ting som er så mye mer gøy enn å kjøpe kvalitet for kroppen vår. For gøy må vi ha det! Jeg har følelsen av at mat kommer langt bak på en prioriteringsliste både hva tid og penger angår. Jeg er nok mer opptatt av mat enn de fleste andre, men en farlig ting i Norge er at vi hele tiden spiser og godtar mat med mindre og dårligere kvalitet og smak – fordi det skal være billig! Folk liker ikke å bruke penger på mat, for det skal jo bare gjøre oss mette – og det klarer da billig mat å gjøre også! Vi endrer sakte men sikkert kvalitetsstandarden nedover og nedover!

Egentlig hadde jeg nå skrevet masse greier videre her, men jeg tok det bort og la det inn i et nytt innlegg!

Her er greia;
1. Vi bruker 20 % av budsjettet på ting kroppen ikke har glede eller nytte av (ikke misforstå – jeg sa ikke at du ikke hadde glede av det, jeg sa at kroppen ikke hadde glede av det!)

2. Vi kaster MASSE mat!

3. Vi bruker 11 % av budsjett vårt på mat.

Helt ærlig – kan vi begynne å kaste egg og tomater på denne fyren???? Neppe 🙂 Han har rett!

Jeg tror vi har mistet respekten for maten vi dyrker og spiser 🙂 🙁

Publisert under Diverse

Comments are closed.

Om bloggenHei! Jeg heter Tina Helen Hamelten og er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Dette er en blogg om ernæring. Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kosthold og helse og skal dele kunnskap, erfaring og tanker rundt temaet ernæring med dere + litt om trening/sport selvfølgelig.

Blogger

Her kommer det en liste over blogger jeg liker!