Matintoleranse del 2

Som dere kanskje leste i matintoleranse del 1 så er det mange typer reaksjoner man kan ha på mat.
Man kan ha flere matvarereaksjoner samtidig, det er ikke slik at hvis man har en matvarereaksjon så utelukker det en annen reaksjon. Slik er det ikke.
Videre på det jeg egentlig skal skrive om, matintoleranse i form av yorktest matintoleransetest.
En slik form for matvarereaksjon kalles matintoleranse, men testen tester IgG-antistoffer og er da pr. definisjon egentlig en allergitest! Det kan nok forvirre mange. Internasjonalt kalles denne typen matvarereaksjon for en «food intolerance», men det er en type allergi, men ikke som den vanlige allergien hvor man måler IgE-antistoffer og sender inn blodprøven fra legekontoret.

Er matintoleranse konstant?: nei (men vi har hukommelsesceller i immunforsvaret vårt som gjør at hvis man kutter en matvare for så å introdusere den igjen etter en periode så kan man begynne å reagere igjen fordi immunsystemet igjen begynner å produsere antistoffer, men det kan også være at man tåler matvaren).
Kan resultatene se ulike ut dersom man tar testen to ulike år: ja. Hørt om lekk tarm eller økt intestinal tarmpermeabilitet? Det kan vi gå nærmere inn på senere for jeg sitter akkurat og skriver om det.

Jeg vet at et svar kan se ulikt ut to ulike år dersom man tester seg to ganger. Dersom man tester seg og kutter de matvarene man reagerer på vil antistoffnivået i blodet reduseres og det er ikke sikkert at de vil slå ut på neste test. Derfor er det slik at matvarer som er kuttet ut over lengre tid ikke nødvendigvis slår ut på en slik test.

hmmmm???? da blir det fort litt vanskeligere, ikke sant?

Vi kan gå videre på dette i matintoleranse del 3, men kom gjerne med spørsmål som jeg kan svare på til del 3!

Bilde er hentet herfra
Dette kan fungere dårlig for mange med matintoleranse.

Kom gjerne med spørsmål!

Sitter på kontoret og venter på at den upraktiske vinteren skal bli ferdig. Savner å bruke alle de andre skoene mine, å gå i gaten uten å være redd for at snø og is faller i hodet mitt eller at hodet mitt faller i bakken og at jeg kan begynne å sykle igjen! Oslo er faktisk litt upraktisk på vinteren 🙁

Summer is coming! 🙂 etterhvert iallefall!

Publisert under Matallergi/-intoleranse

4 comments on “Matintoleranse del 2

 1. lovelyliller: trening ,mat og morro. on said:

  veldig interessant! Jeg lurer på hvorfor man kan ta en matintoleransetest hos legen med ingen allergier,men også på feks balderklinikken eller andre private sykehus og få allergi-svar!

 2. villvillvill on said:

  å, jeg fikk akkurat svar på prøve fra Bm lab til gutten min, han tåler visst ikke gluten 🙁 Jeg skal snakke med en lege om det. Men jeg lurer på om jeg også burde ta en york test..?

 3. Tina Hamelten on said:

  Nei, det trenger du ikke gjøre! Men det du bør gjøre er å utelukke cøliaki før du setter ham på glutenfri diett! IgG -antistoffer er ikke diagnostisk for cøliaki, men hvis du senere vil teste ham for cøliaki etter å ha vært på glutenfri diett blir ting så vrient, iallefall dersom han har god effekt av glutenfri diett. For å ta en blodprøve som skal gi noe ordentlig svar må man nemlig spise gluten tilsvarende 4 brødskiver i 3 mnd 🙁 (jeg regner med at Knut Lundin da snakket om en voksen person, men likevel, 3 mnd!). Skal man rett på gastroskopi holder det å provosere med gluten i 2 uker. Lykke til! 🙂

 4. Tina Hamelten on said:

  Det kan jeg svare på i matintoleranse del 3 🙂

Om bloggenHei! Jeg heter Tina Helen Hamelten og er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Dette er en blogg om ernæring. Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kosthold og helse og skal dele kunnskap, erfaring og tanker rundt temaet ernæring med dere + litt om trening/sport selvfølgelig.

Blogger

Her kommer det en liste over blogger jeg liker!