Matintoleranse del 3

Her er et spørsmål jeg fikk på «innlegget matintoleranse del 2»; Jeg lurer på hvorfor man kan ta en matintoleransetest hos legen med ingen allergier,men også på feks balderklinikken eller andre private sykehus og få allergi-svar!

Svaret er ganske enkelt å svare på, fordi man tester ulike ting i blodet.
Man kan ikke finne noe man ikke leter etter eller ikke måler!
I helsevesenet tester man noe som heter IgE, et antistoff som immunsystemet produserer.
Hos private terapeuter og noen leger kan man få testet IgG, også et antistoff som immunsystemet produserer.
Man kan ha produksjon av IgG-antistoffer og ikke IgE-antistoffer mot matvareproteiner og omvendt!

Men verden er ikke alltid enkel, IgG-testing er ikke noe man gjør for gøy. Det koster og man kan ha et høyt nivå av antistoffer uten å ha merkbare plager/symptomer. Derfor skal bare de som har kroniske plager teste seg.
Men kroniske plager kan også være forårsaket av ulike matvarereaksjoner. Det kan være at man ikke tåler laktose, eller at man ikke tåler store mengder at histaminrike matvarer. Det er ikke slik at fordi man har kroniske plager at man skal ta en IgG-test! Men det bør sies at mange har god nytte av det!

Av alle tester som finnes er det aldri noe som slår en eliminasjonsdiett! Men det er ikke noe man skal gjøre over lengre tid på egenhånd fordi man kan bli feilernært 🙁
Det er en ny studie hvor en rekke barn med ADHD som gikk på en eliminasjonsdiett. Hvor mange fikk bedring tror dere?

Utdrag 1 fra artikkelen på forskning.no (les hele artikkelen her);

Utdrag nr. 2 fra artikkelen:

Ha en fin onsdag!
Jeg sitter og venter på linsesuppen min. Er så heldig at jeg idag har gått hjem for å lage lunsj. Så går jeg på jobb igjen 🙂

Publisert under Barn, Matallergi/-intoleranse

3 comments on “Matintoleranse del 3

 1. lovelyliller: trening ,mat og morro. on said:

  tusen takk for svar <3 det setter jeg pris på. ha en fin dag!

 2. Jorun M Fjellheim on said:

  Hallo!!!

  Jeg er kvinne 50 år, jeg plages veldig med muskelsmerter, har også irritert tarm, umulig å få av seg kiloene jeg har for mye, betennelser i slimposer begge skuldre og ett kne som jeg ikke blir kvitt, utrolig trett, «lat» dette spesielt etter at jeg har spist, helt tom for energi, ja føler meg rett og slett veldig syk, selv om alt av prøver sier at alt er normalt. Kjenner vel egentlig at jeg reagerer på spesielt sukker og gjær, jeg mistenker maten, men det var det å få legen med på dette. Idag skal jeg dit igjen, er det mulig å få tatt en matintoleransetest hos legen?

 3. Tina Hamelten on said:

  Hei Jorun! Det er tvilsomt at legen tar denne form for matintoleranseprøver! Det nærmeste du kommer er vel IgG- og IgA-test på 3 matvarer og 5 proteiner som inngår i cøliakidiagnostiseringen……

Om bloggenHei! Jeg heter Tina Helen Hamelten og er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Dette er en blogg om ernæring. Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kosthold og helse og skal dele kunnskap, erfaring og tanker rundt temaet ernæring med dere + litt om trening/sport selvfølgelig.

Blogger

Her kommer det en liste over blogger jeg liker!