Knekkebrød

Her er resultater av en knekkebrødtest. Det er ikke sett på smak, men fiberinnhold og generell sunnhet!

Og nytt er at jeg er Tv8`s faste ernæringsekspert 🙂 Derfor vil jeg publisere også på bloggen min diverse tester, dypdykk, vurderinger, artige ting om mat ++ som sendes på Tv8.

Terningskastene er kun ment som innbyrdes rangering mellom de knekkebrødene som er med i denne testen. Ønsker du å spise Wasa Rugsprø eller Ryvita Dark Rye, kan du fortsette med det selv om Wasa Fiber Balance har fått terningkast 6! At Orgran Essential fibre har fått terningkast 4 er fordi det inneholder minst protein av alle. Men siden det inneholder en god porsjon fiber og lite salt er det forsatt er ganske bra knekkebrød. Protein i en frokost er viktig og derfor har den fått trekk for det.

Jeg har valgt å fokusere på fiberinnhold samt det at de er basert på helkorn og gode ingredienser. Der hvor noen er nesten identiske har andre ting vært avgjørende, som f.eks hvorfor Ryvita Dark Rye har fått ett terningkast mindre enn Wasa Husman og Wasa Rugsprø: Ryvita Dark Rye inneholder mer salt enn de to andre og får dermed ett terningkast mindre. Jeg har valgt ikke å fokusere på kalorier og karbohydrater, men innhold av sukker på ingrediens listen trekker ned.

De beste knekkebrødene:

– Wasa Fiber Balance – 6 (Mye fiber og gode ingredienser i dette produktet)
– Ryvita Sesame (gjærfri) – 6 (Ligger ganske høyt på fiber og har noksålite salt)
– Fiberrik (gjærfri) – 6 (Denne har testens høyeste innhold av fiber ogogså en god porsjon fett og protein)

Gode/Ok knekkebrød:

– Wasa Husman – 5 (Et godt standardprodukt. Godt med fiber)
– Wasa Rugsprø – 5 (Nesten lik Wasa Husman)
– Orgran Essential Fibre – 4 (får trekk for lite protein, men positivt atden ikke inneholder mye salt. Denne er gjærfri.)
– Ryvita Dark rye (gjærfri) – 4 (forsåvidt et godt produkt, men den fårlitt trekk for at den inneholder forholdsvis endel mer salt enn Wasa Husman og Wasa Rugsprø)

Knekkebrødene som kom dårligst ut:

– Helios Speltknekkebrød med ost og gresskarkjerner 3 (inneholder litt for mye salt og har ikke mye fiber)
– Wasa Havre – 3 (her har de bl.a. brukt siktet hvetemel og knekkebrødeter derfor ikke så fibberrikt som andre knekkebrød.)
– Wasa Solruta – 1 (I dette produktet har de fint hvetemel som første ingrediens samt at det er tilsatt litt sukker). Dette er ikke et godtfrokostprodukt, men kan fungere utover dagen når man trenger raskt påfyll.
– Ryvita Muesli Crunch (uten gjær) – 1 (Inneholder en del fiber, men får stort trekk p.g.a. mye tilsatt sukker)
– Sisteplassen til Wasa Frukost – 1 (Ikke kall dette et frokostprodukt. Testens produkt med lavest fiberinnhold. Skal man kanskje si at dette er knekkebrødenes loff?)

Generelt om knekkebrød:

Hva er knekkebrød? En blanding av mel , vann salt og gjær som stekes til å ha langholdbarhet. Tidligere var det en prktisk måte å lage mat på som kunneoppbevares lenge.

Er det skjedd noe med knekkebrødene? Vi får innslag av flere og flere andre ingredienser som ulike frø:linfrø/sesamfrø/quinoa/solsikkefrø. Og baker man hjemme kan man brukenøtter og krydder og ha litt mer kontroll på selve tilberedningen. Man fårmer ut av næringsstoffene i maten om man lar alle ingrediensene ligge ibløt over natten før man steker knekkebrødene.

Hvorfor spiser vi det? Som frokost, mellommåltid, istedenfor brød eller hovedsaklig for å få fiber til magen.

Hvilke faktorer skal vi se etter når vi velger knekkebrød? Hva med knekkebrød for de som ikke tåler gluten, gjær? Eller som ikke ønsker å spise noe særlig karbohydrater?

Hva du skal se etter i et knekkebrød kommer litt an på hvorfor du spiserknekkebrødet. Hvis du spiser knekkebrødet for å ha fiber til magen bør du velge de som har fått terningkast 4, 5 eller 6. Hvis du spiser det istedenfor brød rett og slett fordi du liker knekkebrød bedre, og ikke har behov for å tenke på dette med fiber – velg hvilket av disse du vil, men helst ikke Wasa Frukost, Ryvita Muesli Crunch eller Solruta Spelt! Hvis du er ute etter knekkebrød/brød uten gjær bør du velge en Ryvita (men igjen, ikke Muesli Crunch fordi den er tilsatt mye sukker). Hvis du er ute etter noe glutenfritt, kan du velge Orgran sitt knekkebrød.

Er du ute etter Raw-food-knekkebrød, vil nok det rimeliste bli å lage det selv, men da trenger man en dehydrator. Ellers har de nok Raw-food-knekkebrød i noen helsekostforretninger.

For de som ikke ønsker å spise noe særlig karbohydrater er det massevis av oppskrifter på nettet med knekkebrød med masse frø og kjerner. Legger man disse ingrediense i bløt f.eks over natten før tilberedning, blir dette en stor kilde til næringsstoffer kroppen lettere tar opp. Det samme gjelder Raw-food-knekkebrødene!

Publisert under Diverse, Ernæringstips, Produkttips

One comment on “Knekkebrød

  1. Tobias on said:

    Hva med «Wasa Sport+» er ikke det like bra som Fiber balanse? Hilsen Tobias 🙂

Om bloggenHei! Jeg heter Tina Helen Hamelten og er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Dette er en blogg om ernæring. Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kosthold og helse og skal dele kunnskap, erfaring og tanker rundt temaet ernæring med dere + litt om trening/sport selvfølgelig.

Blogger

Her kommer det en liste over blogger jeg liker!