Får du kreft av å bruke kosttilskudd?

Igår var vi en tur på kiwi og handlet frukt og grønnsaker og frosne blåbær. Mmmmmmmm!

Da jeg kom til kassen unngikk jeg selvfølgelig ikke forsiden til dagbladet!
Der sto det at kosttilskudd kunne gi deg kreft ( kanskje ikke ordrett, men det var budskapet). Hmm, tenkte jeg! Hva er det de tenker på da tro, hva er EGENTLIG saken? For det hørtes ut som at kosttilskudd GENERELT økte kreftrisikoen din.
Jeg tittet fort inne i avisen, uten å lese alt selvfølgelig for jeg var i farta. Da så det ut til å dreie seg om et B-vitamin kallt folsyre. Jeg får lese hele saken senere idag!

Nå visste jeg fra før at store mengder folsyre øker kreftrisikoen. Forskere fra Tromsø og Bergen har gått gjennom resultatene fra to store forsøk på hjertepasienter som fikk B-vitamintilskudd.
De fant;
1) B-vitaminblandingen gjennom 3,5 år ga ikke noe positiv effekt på hjertesykdommen deres.
2) Folsyrebehandlingen økte kreftforekomsten og dødeligheten.

Du kan lese mer om saken her, på nyhetsidene til Universitetet i Bergen

De fikk 0,8 gram folsyre pr. dag eller 800 mikrogram. I en vanlig multivitamintablett er det ikke så mye, men der ser du at man ikke skal overdrive og putte i seg mange ulike tilskudd uten å se på totalen!

Kjøper du B-vitaminer i Sverige vet jeg om flere merker som har samme mengde folsyre som de andre B-vitaminene.
Vanligvis er det nemlig mye mer av folsyren enn de andre B-vitaminene. Hvis du ikke har fått beskjed om å ta mye folsyre er det vel greit å ikke overdrive!?

Når det gjelder mote er det et uttrykk som heter «less is more». Passer nok ikke å bruke dette om vitaminer og mineraler, men ikke tenk «jo mer, jo bedre» heller!!!

Alt må være balansert og tilpasset DEG og din livsfase!

Ha en fin mandag!

Publisert under Hverdagsliv, Kosttilskudd

Comments are closed.

Om bloggenHei! Jeg heter Tina Helen Hamelten og er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Dette er en blogg om ernæring. Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kosthold og helse og skal dele kunnskap, erfaring og tanker rundt temaet ernæring med dere + litt om trening/sport selvfølgelig.

Blogger

Her kommer det en liste over blogger jeg liker!