Har du spørsmål om cøliaki???

Neste uke skal jeg sende en e-post til Knut Lundin på Rikshospitalet i Oslo. Knut Lundin forsker på cøliaki.

Mange har cøliaki i Norge uten å vite om det. Mange tror kanskje de har det uten å ha det. Helsepersonell sier de ikke har det basert på blodprøvesvar, mens blodprøvesvar ikke sier hele sannheten. Mange starter på glutenfri kost uten å teste seg og får dermed aldri en diagnose (dersom de faktisk hadde cøliaki). Mange må spise gluten igjen etter en periode hvor de hadde unngått det. De merker at det ikke gjør dem godt, men de gjør det for å evnt. få stillt en diagnose cøliaki.

Hvilke tanker og spørsmål har du rundt dette om gluten, cøliaki, diagnostisering osv.
Jeg sender Knut Lundin en e-post og kan inkludere spørsmål fra dere 🙂

Dere kan legge igjen spørsmål i form av kommentar eller sende en e-post til tina@hamelten.no dersom dere ikke vil at alle skal se hvilke spørsmål dere hadde…..noen ganger er det greit å være litt anonym.

Håper dette kan hjelpe flere av dere som sitter med diverse spørsmål rundt dette.

Happy tuesday 🙂

Publisert under cøliaki, Ernæringstips, Glutenfritt

1 comments on “Har du spørsmål om cøliaki???

  1. anne lise lehne on said:

    Hei! Min sønn på 12 har akkurat fått utslag på blodprøver ift cøliaki (samt gress). Han skal henvises til barneavdelingen på AHUS for gastroskopi/biopsi. Mitt spørsmål er: Hvilke undersøkelser/prøver bør jeg passe på at tas utover gastroskopi/biopsi? Eks ift jernmangel, vitaminmangel mm. Hvor ofte bør han følges opp. Henvises man automatisk til ernæringsfysiolog? Jeg har lest at cøliakere må passe ekstra på tennene sine. Hvorfor? Hva skal man passe på utover vanlig tannpuss og fluorskylling? Jeg har skjønt det slik at cøliaki er arvelig men at det også kan skyldes andre ting. Hvilke? Kan en med cøliaki tillate seg å sprekke eks en dag en sjelden gang? Eller blir tarmtottene ødelagt også etter kun en «sprekk-dag» med gluten? Tusen hjertlig takk for svar Med vennlig hilsen A. L.

Om bloggenHei! Jeg heter Tina Helen Hamelten og er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Dette er en blogg om ernæring. Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kosthold og helse og skal dele kunnskap, erfaring og tanker rundt temaet ernæring med dere + litt om trening/sport selvfølgelig.

Blogger

Her kommer det en liste over blogger jeg liker!