Får du nok omega-3 fettsyrer?

Får du nok omega-3 fettsyrer?

Omega-3 fettsyrer er fettsyrer vi må tilføre kroppen. Vi produserer dem ikke selv. Omega-3 fettsyrefamilien består faktisk av mange ulike fettsyrer akkurat slik som omega-6 fettsyrefamilien. Det største fokuset i media er på omega-3, at vi må øke inntaket. Omega-6 fettsyrene blir ofte sett på som dårlige fettsyrer. Vi er faktisk avhengige av dem også, men problemet er jo at vi får altfor mye omega-6 i forhold til omega-3.

De essensielle fettsyrene er en del av cellemembranene i kroppen og påvirker hvordan cellene fungerer (alle vev er avhengige av disse fettsyrene). Omega-fettsyrene er nødvendig for normal vekst og forplantning., for karbohydratomsetningen i
kroppen og for at hud og hår vokser som det skal.

Immunforsvaret, huden og hjerte-karsystemet påvirkes også av disse fettsyrene.

Omega-3  

  • ·         Kan redusere leddsmerter og morgenstivhet hos pasienter med leddgikt
  • ·         Kan gi lavere nivå av triglyserider i blodet
  • ·         Kan senke blodtrykket
  • ·         Kan redusere faren for blodpropp
  • ·         Kan bedre symptomene ved eksem
  • ·         Er viktig for sentralnervesystemet og utvikling av barnets synsfunksjon

 

Så hvor mye av de ulike fettsyrene burde man få i seg i løpet av en dag?  De nordiske anbefalingene sier at 3 % av energiinntaket bør komme fra de flerumettede fettsyrerene omega-6 og omega-3, hvorav minst 0,5 % bør komme fra omega-3.  

1 % av energien fra omega-3 fettsyrer kan være et fint dagsmål for inntak. For en kvinne med et daglig kaloriinntak på 2200 Kcal tilsvarer dette 2,4 gram omega-3 fettsyrer og det skal jeg love deg at man ikke får i deg ved ved å spise to møllers dobbel.

For gravide og ammende bør 5 % av energiinntaket komme fra disse fettsyrere og ca. 1 % av energien fra omega-3.

Hvor finner jeg omega-3 fettsyrer?  Fet fisk, fiskelever, tran, omega-3 kapsler. Vegetabilske kilder: Bl.a. linfrø, valnøtter, rapsolje, soyaolje.

Hvor finner jeg omega-6 fettsyrer? I det meste plantefettet i varierende mengder. Solsikke, nøtter, soya, korn, kjøtt, egg.

Dersom du skal innta omega-3 fettsyrene fra vegetabilske kilder er det viktig på vite at kroppen trenger vitaminer og mineraler i omdannelsen av omega-3 fettsyrene fra plantekilder til de lange omega-tre fettsyrene EPA, DPA og DHA.  

Publisert under Ernæringstips

Comments are closed.

Om bloggenHei! Jeg heter Tina Helen Hamelten og er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Dette er en blogg om ernæring. Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kosthold og helse og skal dele kunnskap, erfaring og tanker rundt temaet ernæring med dere + litt om trening/sport selvfølgelig.

Blogger

Her kommer det en liste over blogger jeg liker!