Berberis-et bær som fortjener å ligge på tallerkenen din!

God kveld matelskere!

Berberis er et fantastisk bær å bruke i maten. Bæret tilhører berberisfamilien som har ca. 450 arter og det vokser vilt i mange land i Europa, Sør-Amerika og Asia. Buskene er 1-2 meter høye.
Bærene er først gule men blir røde når de er modne. Mange steder i Norge finnes ikke lenger berberisbusken fordi den er bærer av en sopp kan skade kornavlinger
Universitetet i Oslo har som jeg fortalte igår analysert antioksidantnivået i dette bæret.  Resultatet ble en FRAP-verdi på 27,3 mmol/100g (sannsynligvis den rå versjonen, ikke den stekte)
Her er en liste over antioksidantnivået i norske matvarer og her er en artikkel for de som fordype seg litt mer i antioksidanter.
Selve busken/planten er giftig men bæret kan brukes i saft, syltetøy eller i kjøttretter.

Hvis du skal tilberede berberis:
OBS! Diss bærene kan ikke bare skylles som man skyller andre matvarer. Årsaken er at mellom bærene er det sand/små steiner som må bort.
Legg bærene i varmt vann
Rør litt i dem.
Fisk opp bærene over i en annen beholder.
I beholderen hvor bærene var vil du nå se sand/småstein
Kast ut vannet som har sand
Tilsett nytt vann og varm opp igjen
Fisk opp bærene og fjern vannet med sand
Slik gjør du til det ikke lenger kommer sand i vannet
 

Dette hørtes kanskje komplisert og tidkrevende ut, men det er ikke så vanskelig som det høres ut. Og det er skikkelig verdt det.
Disse bærene passer utmerket til rette med stekt kjøtt. Bærene stekes for seg.  De blir da veldig syrlige. Dersom du synes de blir for syrlige kan de tilberedes med sukker.Pr. 100 gram bær trenger du sukker tilsvarende 1 spiseskje.   (Ja, jeg vet sukker ikke er bra, men av og til da)
Berberis kan kjøpes i Eurocash på svinesund mye rimeligere enn i Norge. Utsalgssted i Norge er innvandrerbutikker (midt-østen).
VIKTIG! Bærene skal være lyserøde eller knallrøde, IKKE MØRKE. De mørke er gamle og må kastes. Ikke la deg lure til å kjøpe mørke bær selv om datoen på pakken er ok.

God natt!

Publisert under Ernæringstips, Produkttips

Comments are closed.

Om bloggen



Hei! Jeg heter Tina Helen Hamelten og er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Dette er en blogg om ernæring. Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kosthold og helse og skal dele kunnskap, erfaring og tanker rundt temaet ernæring med dere + litt om trening/sport selvfølgelig.

Blogger

Her kommer det en liste over blogger jeg liker!