Etylen

Lurer du på hvorfor planter kan gulne når de utsettes for etylen?
Fordi etylen gjør at klorofyll brytes ned! Derfor gulner salaten og brokkolien.

Fotograf: Halvor Aarnes, biologisk inst. UIO

Egypterne fant i 1890-årene at fiken modnes raskere ved å lage et snitt i dem.
Etylen bidrar også til aldring og får planter til å felle bladene. På 1800-tallet da det ble vanlig å bruke lysgass kunne det skje lekkasjer fra gassledningene. Det som skjedde var at trærne i nærheten da mistet bladene fordi denne gassen inneholdt etylen.

Det produseres visstnok etylen i Norge (Bamble).

Kanskje det var litt rart det der med klimakterisk frukt. Frukt modnes og stivelse og organiske syrer blir omdannet til sukker som gir god smak. Frukten «puster» mer i den perioden hvor frukten har mest apetittvekkende farge, lukt og konsistens. Dette stadiet kalles fruktens klimakterium. Etylen bidrar til modning av frukt.

Kål, blomkål, gulrot, potet, purre, salat, kirsebær og jordbær skiller ut lite etylen. Disse kan da bedre oppbevares sammen med andre kålplanter og salater.

Hvordan oppbevares og transporteres da frukt og grønt uten at det blir noe problem?
Det finnes triks 🙂 og man kan kontrollere etyleninnholdet i rommet under transport og lagring. Dersom luften inneholder 5 % karbondioksid hemmes etylensyntesen i frukten og epler impregnert med kalsium og voks får økt holdbarhet. Det finnes nok ulike måter industrien benytter som jeg ikke vet om, men jeg skal forsøke å finne det ut!

Ikke la maten din ødelegge blomstene dine før tiden!

Fotograf: Halvor Aarnes, biologisk inst. UIO

God natt! Hilsen Tina

Publisert under Ting man ikke tenker på ang. matvarer

Comments are closed.

Om bloggenHei! Jeg heter Tina Helen Hamelten og er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Dette er en blogg om ernæring. Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kosthold og helse og skal dele kunnskap, erfaring og tanker rundt temaet ernæring med dere + litt om trening/sport selvfølgelig.

Blogger

Her kommer det en liste over blogger jeg liker!